Cetatea medievala de la Cisnadioara
Cetatea bazilica in stil romanic este intemeiata la sfarsitul secolului al XII-lea. Monumentul este mentionat in documentul prin care magister Gocelinus o doneaza manastirii Carta. In interiorul bisericii se pastreaza placile funerare ale soldatilor din armatele germane si austro-ungare, cazuti in primul razboi mondial.Fortificatia din jurul bisericii este compusa dintr-o incinta de zidarie de plan oval. Se mai pastreaza, partial, unele turnuri de aparare precum si orificiile prin care erau lansate pietre impotriva asediatorilor.
Cetatea medievala de la Slimnic
Muzeul Satului din Sibiu (cel mai mare din Estul Europei)
Intr-un peisaj de vis din Dumbrava Sibiului care l-a facut pe reputatul muzeolog olandez Bernet Kempers, inca din 1966, sa numeasca muzeul sibian “cel mai frumos muzeu in aer liber din Europa” cu paduri racoroase si poieni insorite, strabatute de un raulet ce misca rotile morilor de apa, avand in mijloc un lac de 6 ha, in care se oglindesc morile de vant dobrogene si constructiile pescarilor din Delta Dunarii si pe care sunt expuse mori si poduri plutitoare (la care se ajunge cu lotcile pescaresti ancorate la debarcader), se afla cel mai mare – ca teritoriu, mai bogat – ca patrimoniu si mai original – ca si conceptie tematica, muzeu in aer liber din Romania si printre cele mai reprezentative institutii de acest gen din EuropaIntr-un spatiu grandios, de 96 ha, strabatut de 10 km de alei, cu numeroase locuri de popas, sunt prezentate, in cadrul a doua expozitii permanente, distincte, perfect delimitate spatial si tematic, lumea de ieri a satului romanesc (“muzeul etnografic in aer liber” ce ocupa 42 ha) si reflexul ecesteia in constiinta artistica contemporana (expozitia de sculptura moderna in lemn, cu opere realizate de reputati artisti romani si straini, inspirate din universul satului traditional, careia ii sunt destinate 3 ha).
Turnul Sfatului din Sibiu
Atestat documentar in 1370 el a fost turn de poarta al celei de-a doua incinte de fortificatii. Suprainaltat in mai multe etape, a dobandit aspectul lui actual in 1824, data perforata pe steagul de vant. Se remarca turnuletul octogonal cu scara melc ce leaga nivelurile doi si trei. Spre Piata Mare, sub ultimele cornise, se afla doi lei afrontati si o ghiulea de piatra. Penultimul nivel este al mecanismului de ceas. La ultimul nivel, ferestrele semicirculare dezvaluie panorama orasului medieval, cu cele trei piete legate prin ganguri si pasaje. Acoperisul in forma actuala este rezultatul transformarilor din 1824.
Biserica Evanghelica din Sibiu
Avand Hramul Sf. Maria impunatoarea biserica cu hala in stil gotic a carei parte mai veche este mentionata in 1371, este rezultatul mai multor etape de constructie finalizate in 1520.Turnul patrat cu sapte nivele este flancat de patru turnulete – semn al dreptului de judecata al orasului. in interior se remarca in mod deosebit: fresca “Rastignirea” executata de Johannes von Rosenau in 1445; cristelnita de bronz (1438) avand forma unui potir. Legenda spune ca ea a fost turnata din bronzul turnurilor turcesti capturate in urma bataliei din 1437; orga noua montata in 1915 cosntruita de firma Wilhelm Sauer din Frankfurt/Oder. Mai exista doar doua orgi executate de aceasta firma, una in Berlin si alta la Talin.Biserica a servit si ca loc de veci pentru primarii, comitii si alte personalitati ale orasului. In 1853, pietrele funerare au fost demontate din nava bisericii si incastrate in zidurile ferulei. Intre cele mai vechi este si cea a lui Mihnea – Voda cel Rau (ucis pe treptele bisericii in 1510), fiu al lui Vlad Tepes (Dracula), domn al Tarii Romanesti (1428 – 1476). Statuia episcopului Georg Daniel Teutsch Piata Juet nr. 5 (1899).Situata in dreptul intrarii sudice a bisericii, statuia il reprezinta pe episcop in haine preotesti, cu biblia in mana stanga si mana dreapta sprijinita pe un teanc de documente ce simbolizeaza libertatile medievale de care s-au bucurat sasii.
Statiunea Paltinis
Este prima statiune montana infiintata in Romania, in 1894. Statiunea imbina in mod fericit calitattile terapeutice, conferite de situarea la cea mai inalta altitudine din tara (1450 m), cu traditia data de cei peste 100 de ani de la infiintare. Situarea statiunii in centrul tarii, in apropierea municipiului Sibiu, permite accesul rapid al turistilor, indiferent de zona lor de resedinta.Paltinisul beneficiaza de o clima alpina temperata, cu influente vestice, ceea ce face ca grosimea stratuli de zapada sa fie semnificativ mai mare, pe toata durata iernii, decat in alte zone ale tarii. Altitudinea mare, asociata cu orientare nordica a pantelor pe care se practica schi de tura si schi fond, creeaza conditii deosebite pentru pastrarea stratului de zapada, din decembrie pana in arpilie – in medie 170 zile/an.
Muzeul National Brukenthal